Profesia de avocat devine tot mai prestigioasă, iar nevoia moldovenilor de a-și face dreptate într-o cauză sau alta – tot mai mare. A fi avocat în Moldova, o ţară care geme de corupţie, este și dificil, și nobil.

Dificil a fost și pentru noi să facem un top al celor mai buni avocaţi din ţara noastră, mai ales când numărul lor depășește 3000. Totodată, orice criteriu de eligibilitate are o măsură de subiectivitate și ar putea păli când se ciocnește de caracterul unui avocat veritabil. Iar avocaţi veritabili, slavă Domnului, avem mult mai mulţi decât încap într-un clasament. Totuși, ne-am asumat riscul de a propune cititorilor noștri și opiniei publice acest top 20. La elaborarea lui ne-am condus de mai multe criterii: A – ambiţie, I – inteligenţă, E – eficienţă. Sigur că am ţinut cont și de reputaţia naţională și internaţională a candidaţilor, consultând în acest sens opinia unor experţi guvernamentali și independenţi, clasamente internaţionale și activiști ai societăţii civile. Sperăm să fie înţelese corect motivele pentru care nu am inclus în acest top nume foarte cunoscute ale unor avocaţi de înaltă clasă precum Gheorghe Amihălăchioaie, Gheorghe Avornic, Ion Păduraru, Oleg Efrim și alţii care deţin funcţii în structuri de specialitate sau în stat.

Stepan Zghibarţî


Directorul Biroului Asociat de Avocaţi „Corect”
Data și locul nașterii: 16 iulie 1950, Morozeni, Orhei
Specializare: relaţii cu investitorii străini, cauze civile, penale

Activitate: A fondat și conduce, timp de 21 de ani, primul birou privat de avocaţi din Republica Moldova. Aici lucrează juriști notorii, capabili să găsească soluţii optime în cele mai complicate situaţii ce ţin de cauze civile, penale, de proprietate și antreprenoriat. Și-a început cariera în funcţie de procuror de secţie la Procuratura Generală, în 1981 devenind membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. A oferit consultanţă pentru BERD pe programul investiţional de la „Victoriabank”. Are în portofoliul de clienţi mai multe bănci comerciale din RM. Deservește investitori străini din Federaţia Rusă, Israel, Republica Singapore. La 14 iulie 2000 a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Dosar notoriu: A apărat cu succes cazul „Vasile Vâșcu” – (prim-vice prim-ministru al Guvernului RSSM), condamnat în 1985 la 14 ani de închisoare de către Colegiul penal al Curţii Supreme de Justiţie a URSS. În anul 1989 Vasile Vâșcu a fost eliberat.

Proverb preferat: Avocatul este umbra clientului său.

 Nicolae Buzu


Avocat la Biroul Asociat  de Avocaţi „Corect”
Data și locul nașterii: 3 septembrie 1968, s. Peresecina, r. Orhei
Specializare: drept civil, drept corporativ, cauze de insolvabilitate, litigii economice

Activitate: A lucrat la Direcţia juridică a Departamentului de Stat de Privatizare și la Ministerul Privatizării și Administrării Proprietăţii de Stat al Republicii Moldova în perioada anilor 1993-1998. Din 1998 este avocat în Biroul Asociat de Avocaţi al sect. Râșcani din Chișinău. Din 2009 activează în cadrul BAA „Corect”. În perioada 2008-2011 a deţinut funcţia de președinte al Comisiei de cenzori a Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova.

Dosar notoriu: Cauza de insolvabilitate a SA „Cristal Flor” (2001-2003). Hotărârea de intentare a insolvabilităţii a fost adoptată la cererea Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova. Deși factorii de decizie insistau pe sistarea activităţii fabricii de sticlă, vânzarea activelor sale, precum și pe lichidarea agentului economic, pentru prima dată s-a reușit aprobarea planului de restructurare judiciară a debitorului, plan care a fost realizat cu succes. Au fost menţinute locurile de muncă, achitate toate datoriile „istorice” și reluată activitatea de producere a debitorului.

Proverb preferat: Mai bine să fii ciocul unui pui decât coada unui tigru.

Igor Clima


Avocat la Biroul Asociat de Avocaţi „Corect”
Data și locul nașterii: 23 august 1979, Hâncești
Specializare: drept civil, comercial, fiscal, financiar-bancar, proprietate intelectuală

Activitate: Exercită profesia de avocat începând cu anul 2002 și este nominalizat în clasamentele internaţionale de specialitate mai mulţi ani consecutiv, inclusiv în „Chambers&Partners”, „Best Lawyers”, „Global Awards”. A participat la mai multe conferinţe internaţionale pe teme ce ţin de proprietatea intelectuală, insolvenţă, drept corporativ etc. Pentru abilităţile sale remarcabile, colegii avocaţi l-au supranumit omul-enciclopedie. Este foarte ingenios în a găsi soluţii optime în cazuri dificile.

Dosar notoriu: Consideră că notorietatea unui dosar judiciar sau extrajudiciar nu poate fi apreciat conform unor criterii generale. Or, un avocat urmează să se implice în egală măsură în soluţionarea tuturor cauzelor pe care le are în procedură, indiferent de obiectul acestor cauze sau părţile implicate.

Proverb preferat: Nu lăsa pe nimeni să fie prioritatea ta, în timp ce tu devii doar opţiunea lui. (Albert Camus)

Sursa VIPmagazin.md